Vegetariánské kurzy vaření

Máte pocit, že doma stále připravuje stejná jídla a vaříte ze stejných potravin? Zkuste se přihlásit na kurz vaření a posuňte váš kuchařský um. Rozhodnout se můžete např. pro kurzy vegetariánského vaření.

Kurzy vaření jsou v současnosti velmi oblíbené. Záleží na vás, pro jaký kurz vaření se rozhodnete, na výběr máte např. z kurzů vaření české kuchyně, kuchyně italské, vietnamské, čínské, sushi speciality atd. Každý kurz je organizován jinak, vaří se v různě velkých skupinách. Ideální je počet přibližně okolo 12 lidí, takto se může lektor věnovat podle potřeby všem. Délka kurzu může být různě dlouhá, pohybovat se může např. okolo 4 hodin. Během kurzů vaření se dozvíte mnohé praktické rady, ohledně přípravy jídla. Ceny kurzů se pohybují individuálně. Jednodenní kurz vaření vás bude stát přibližně 1 000 korun.

Jak vybrat kurz vaření

Když se chcete přihlásit do kurzu vaření a nevíte podle čeho vybrat ten nejlepší kurz, můžete se držet následujících kroků. Tak za prvé, jakou má kuchařská škola tradici? Jedná se o klasickou českou kuchyni nebo se v kurzu zaměřují i na zahraniční kuchyně, novinky a inovace? Jací kuchaři ve vašem kurzu vyučují? Zajímejte se také o to, z jakých surovin se ve vámi vybraném kurzu vaří. Zjistěte si také, kolik se na jeden kurz může zapsat osob. Ideální počet je 12 osob na jeden kurz.

Jaké jsou kurzy vaření

Kurzu vaření je opravdu nepřeberné množství. V případě, že s vařením teprve začínáte, můžete se rozhodnout pro klasickou českou kuchyni. Kurzy vaření se liší podle jednotlivých kuchyní světa (italská, řecká, vietnamská, čínská, japonská atd.) ale také např. na kurzy vaření rychlých večeří, pomazánek a dipů, dále kurzy pečení. My se podrobněji zaměříme na kurzy vegetariánské.

Kurzy vaření jako dárek

Také ve chvíli, kdy přemýšlíte nad tím, čím obdarovat vaše blízké, může být zajímavým dárkem právě kurz vaření. Na různých slevomatech můžete najít poukazy na kurzy vaření. Také školy vaření mohou nabízet tyto dárkové poukazy na internetových stránkách.

Proč vegetariánská strava

Vegetariánská strava obsahuje dostatečné množství výživných látek pro správné fungování těla. Mezi vegetariány najdeme mnohem méně civilizačních chorob. Vegetariáni trpí méně na srdeční choroby, zvýšený krevní tlak, cukrovku, obezitu a určité druhy rakoviny. V případě, že je vegetariánská strava vyvážená, je vhodná také během těhotenství, kojení, dětství a dospívání. Ve vegetariánské stravě najdeme nižší obsah nasycených tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin. V této stravě je více uhlohydrátů, vlákniny, magnézia, draslíku, vitamínu C a E.

Spousta lidí se rozhoduje pro vegetariánství také z etických důvodů. Dalším důvodem může být také ekonomika.

Vegetariánské kurzy vaření

Vegetariánská kuchyně je nejenom zdravá, ale také velmi rozmanitá a plná vynikajících chutí. Ve vegetariánských kurzech vaření se naučíte, jak pracovat s různými typy potravin a kořením. Zjistíte, co prospívá vašemu tělu. Vegetariánské kurzy vaření poskytují také velké množství informací o zdravé výživě a vaření. Kurzy vegetariánského vaření mohou vycházet také z principů čínské medicíny a ájurvédy. V kurzech vaření se naučíte, jak pracovat se sezonními potravinami a jak kuchyni přizpůsobit našemu klimatu. Zdravé stravování vypovídá o našem vztahu k nám samým. Změna stravy nám pomůže cítit se lépe. Vegetariánské kurzy vám také mohou ukázat cestu, jak pomocí stravy bojovat se zdravotními problémy. V kurzech se můžete naučit, jak pracovat s netradičními potravinami, kořením a éterickými oleji.

A s jakými druhy potravin budete během kurzu vegetariánského vaření např. pracovat?

Šmakoun

Mezi vegetariánské suroviny jistě můžeme zařadit šmakouna. Možná právě na vašem kurzu vaření budete připravovat pokrmy z této potraviny. Šmakoun je česká potravina, která má velké množství výživových hodnot. Šmakoun se dá také velmi dobře zapojit do spousty receptů.

Šmakoun obsahuje vysoký obsah kvalitních živočišných bílkovin, bez tuků, cholesterolu, lepku. Šmakoun obsahuje minimální množství sacharidů. Tento typ potraviny můžete zakoupit např. v podobě ochucených plátků. Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku pomocí tepelné úpravy. Šmakouna můžete srouhat, krájet, zapékat, restovat, dusit, vařit. Tento pokrm je vhodný pro diabetiky, celiaky, profesionální sportovce a pro všechny další, kteří chtějí žít zdravě.

Soja

Také soja nachází velké uplatnění ve vegetariánské kuchyni. Mezi její výhody se řadí to, že neobsahuje cholesterol a je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Konzumace soji je vhodná jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Karob

Co se týká mlsání, můžete vyměnit čokoládu za karob. Karobový prášek se získává z plodů dřeviny, která je známá jako svatojánský chléb. Karob se získává z lusků této rostliny a obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. V porovnání s kakaem však neobsahuje kofein a alergenní látky. V karobu je bohatě zastoupen především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamín A, B a D. Karob je také přírodním zdrojem aminokyselin a to alaninu, prolinu a valinu, karob dále obsahuje vlákninu. Když porovnáme karob a kakao zjistíme také rozdíly z hlediska obsahu tuku a cukru. Kakao je tučnější než karob. Kakao obsahuje 23% tuku a 5% cukru. Karob obsahuje 7% tuku a 48% cukru. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší, než kalorická hodnota kakaa. Karob má pozitivní vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V porovnání s kakaem nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karob tak představuje vhodnou alternativu pro ty, kteří rádi mlsají, ale chtějí také udělat něco pro své zdraví.

Jaká by měla být skladba jídelníčku

Náš jídelníček by měl být především pestrý a vyvážený a co přesně to znamená? Každý den bychom měli přijímat dostatečné množství ovoce a zeleniny. Za ideální se považuje jíst 3x až 6x denně po menších porcích. Velmi důležitou součástí dne je snídaně, která by měla obsahovat cereálie, bílkoviny a ovoce. Vhodný je např. bílý jogurt s ovocem. Poté následuje svačina, v případě, že se snažíte redukovat váhu, měla by se svačina skládat z ovoce a zeleniny. Jinak je vhodné také celozrnné pečivo se sýrem. Na oběd je vhodné vyhýbat se smaženým jídlům, také součástí oběda by měla být zelenina a ovoce. Odpolední svačinka se může skládat z jogurtu, ovoce a zeleniny. Večeře může být studená nebo teplá. Na noc je vhodné vyvarovat se těžkým jídlům. Vhodnou večeří je např. grilovaná ryba se zeleninovým salátem.

Při přípravě jídel se nám často může zdát, že neustále připravujeme stejné recepty a tak se na kurzech vaření, můžete naučit spoustu nových zajímavých receptů, které budete zkoušet také ve vaši kuchyni. Ve vegetariánských kurzech vaření se kromě nových pokrmů dozvíte také informace o zdravém životním stylu a přípravě nezvyklých surovin.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id10657 (magazin-zdravi.cz#10293)


Přidat komentář